1.diena
7.00 izbraukšana noRīgas
autoostas 33. platformas
Pilkalnes muižas apmeklējums. Te māla kleķa klētī
saglabājusies unikāla senlatviešu graudu kalte. Rīta kafija un
stāsti par dzīvi pierobežā.
Saukas dabas parks un
Ormaņkalns–gleznainais skats uz apkārtni un Saukas
ezeru.
Gārsenes pils stāsti un leģendas. Pils celta
neogotikas stilā. 60 gadus muiža atradās baronu
Budbergu–Beningshauzenu dzimtas īpašumā. Latvijas brīvvalsts laikā
ēku pārbūvēja par skolu, kuras atklāšanā 1940. gadā savā pēdējā
oficiālajā braucienā pa Latviju piedalījās Kārlis Ulmanis.
Ainaviskais pils parks, pastaiga pa Zaļo taku.
Vecā Stendera muzejs ar ekspozīciju, pastāvīgu
novada amatniecības izstādi, mācītajmuižas klēts apskati, kur
iekārtota etnogrāfiska daļa ar pagājušo gadsimteņu sadzīves
priekšmetiem, fotouzņēmumiem un dokumentiem.
Viesošanās saimniecībā Kalna Rūdupes, kas
nodarbojas ar ābolu un dažādu ogu audzēšanu,ko izmanto mājas vīna
gatavošanai. Stāstus par saimniekošanu labāk klausīties pie pašu
gatavotā mājas vīna glāzēm.
Fotopauze pie greznā Sventes muiža ansambļa.
Meklēsim augstāko Sēlijas kalnu
–Egļukalnu.
2.diena
Stelmužes koka baznīca (1650.). Tā, pateicoties
apdāvinātiem meistariem, tikabūvēta, izmantojot tikai cirvi.
Baznīcas interjerā ir daudzi vērtīgi baroka stila rotājumi.
Atdzimusī Ilzenbergas muiža ar angļu stilā iekopto
15 hektāru plašo parku ar skulptūrām, ar leģendām apvīto Mīlestības
salu, graciozi izliekto tiltiņu, ezeru un stāstiem par šīs
saimniecības attīstīšanu pašreizējā veidolā. Tagad te tiek
attīstīta biodinamiskā saimniecība, kur tiek īstenots pilns cikls
–no sēšanas līdz gatavai produkcijai, turklāt lauku darbos,
izmantojot tikai bioloģiskas metodes, dabiskus līdzekļus.
Skaistais un plašais Rokišķu muižas ansamblis, kurā izveidots
Rokišķu muzejs. Atsevišķā muižas kompleksa ēkā var
apskatīt Rokišķu lepnuma –koktēlnieka Ļongina Šepkas visas dzīves
laikā radīto unikālo un savdabīgo kokgriezumu kolekciju, uzzināt
divu varenu dzimtu –Tīzenhauzenu un Pšezdziezku –likteņus, kā arī
gremdēties aizgājušo gadsimtu noskaņā krāšņi izdekorētajās muižas
istabās, apskatot izstādes.
Rokišķu reģiona garšu triumfs.Senas grafas, kur
iespējams izgaršot to, ko ražo vietējie uzņēmumi, sākot no
vītinātas filejas un alkšņu dūmos auksti kūpinātas liellopa desas
līdz nogatavinātajam cietajam sieramRokiškio Grandar kraukšķīguma
notīm un izcilas kvalitātes vīnus no saimniecībasRoksala, kas
lepojas ar daudziem tituliem. Turpinājumā gardēžiem tiek celts
priekšāskilandis–interesants, latviešiem mazzināms produkts, ko
gatavo no cūkgaļas, pievienojot sīpolus, ķiplokus, piparus. Deserta
vietā jānogaršo vietējais šakotis un nu jau gandrīz par Lietuvas
simbolu kļuvušās baraviciņas.
Gačionu muiža, ko trīs simtus gadus pārvaldījusi
Rozenu dzimta. Nu šeit saimnieko īsts barons Pjotrs Rozens,
enerģisks kungs, kurš atstājis Parīzi, lai apmestos uz dzīvi šajā
lauku nostūrī, atjaunotu muižu tās kādreizējā elegancē un laipni
uzņemtu pie sevis tūristus. Pats saimnieks uzsver, ka šeit ir
jābrauc neko nedarīt, vien baudīt autentiskas lauku muižas
gaisotni.
Atgriešanās Rīgā pēc 21.00
Cenā iekļauts:
• komfortabls
autobuss ceļojuma laikā, ceļa nodokļi;
• naktsmītnes viesnīcā Daugavpilī un brokastis;
• grupas vadītāja-gida pakalpojumi;
• ieejas maksa muzejos un citos programmā paredzētajos
apskates objektos;
• pusdienas svētdienā;
• veselības apdrošināšana.
Par papildu maksu:
• vakariņas un
pusdienas sesdienā.