Mani ceļojumi

Septiņi galamērķi, kurus vismaz reizi dzīvē jāredz

Iesakām septiņus čarteru galamērķus visdažādākajām vēlmēm. Kad, uz kuru vietu tieši un kādus suvenīrus atvest no ceļojuma.

Grieķija


Kad? Uz Grieķiju labāk braukt aprīlī, maijā, septembrī vai oktobrī. Sezona sākas agri un ilgst līdz pat rudenim. Taču šajos mēnešos tur ir salīdzinoši vēsāks un... arī lētāks. Jūnijs, jūlijs un augusts ir karstākie vasaras mēneši, tādēļ tas ir piemērots laiks tiem, kuri ar baudu tver saules tveici.

Kur? Santorīni salas pludmales ir kā košs kaleidoskops - melnas, vulkāniskas smiltis un dziļi ūdeņi, mežonīgas vulkāniskās ainavas, varenas klintis, gleznainas pilsētas un ciemi.


Auditorija. Santorīni ir visromantiskākā un visgleznainākā Grieķijas sala, tāpēc to ne velti izvēlas jaunlaulātie kā galamērķi medusmēnesim. Santorīni ir ideāla izvēle tiem, kas atpūtai meklē kosmopolītisku vietu ar izcilām viesnīcām, izsmalcinātākajiem restorāniem un tradicionālās virtuves tavernām, kur viesus no sirds cienā ar labākajiem vietējiem ēdieniem, kas pagatavoti no ekoloģiski tīriem grieķu produktiem, kā arī ar apbrīnojamu vietējo vīnu, kas ir unikāls, pateicoties uz salas vulkāniskās zemes nobriedušajām vīnogu šķirnēm. Santorīni nakts izklaides vilina uz šejieni arī jauniešus, kas brauc uz Tiru, salas galvaspilsētu, kā arī uz turieni, no kurienes var redzēt unikālu nogrimušā vulkāna panorāmu. Kur gan vēl Jūs varat braukt ar kuģi pa vulkāna milzīgo krāteri?

Suvenīri. Pupiņas "fava", tomāti, vīni, kā arī simpātisku suvenīru, atklātņu un lielisku bilžu atradumi.


Turcija


Kad? Vislabāk uz Turciju braukt pavasarī un rudenī – no aprīļa līdz jūnijam vai no septembra līdz oktobrim. Tiem, kuriem patīk karstums, labāk doties uz Turciju jūlijā un augustā. Bet tiem, kuri dod priekšroku maigajai saulei, lielisks laiks braucienam ir sezonas sākums (maijs, jūnijs) un beigas (septembris un oktobris). Vasara saglabājas ilgi, it īpaši tālākajos dienvidu kūrortos, jūra ir silta un īpaši labs laiks ceļojot ar bērniem.

Kur? Pamukkale ir zināma kā viens no Turcijas Dabas Brīnumiem. Ne velti pastāv teiciens: "Ja neesi bijis Pamukkalē, neesi redzējis Turciju". Kristāldzidrās ūdens strūkliņas, bagātinātas ar kalciju, gadu tūkstošiem tekot pa kalna nogāzi un radot šīs brīnumskaisti baltās terases, liek iemīlēties tā sauktajā "Kokvilnas pilī" uz mūžu. Īpašu noskaņu šai vietai piešķir arī turpat atrodošais ar ārstniecisku termālā avota ūdeni piepildītais Kleopatras baseins un antīkās pilsētas Hieropolis drupas, starp kurām atrodas arī labi saglabājies amfiteātris un senā romiešu pirts, kas Bizantijas laikā tika pārvērsta par baznīcu, bet mūsdienās restaurēta un pilda muzeja funkcijas.

Auditorija. "Turcija jau gadiem ir latviešu vasaras iecienītākais galamērķis. Iespēja apmeklēt valsti, kas vienlaikus atrodas divos kontinentos – Eiropā un Āzijā, vilina atgriezties ne vienu reizi vien," stāsta "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša. Savukārt Pamukkale kļuvusi par vispopulārāko un Turcijā visbiežāk fotografēto apskates vietu. To ir iecienījuši dabas mīļotāji un unikālu apskates vietu tīkotāji. Pamukkale atrodas tikai 3h attālumā no lielākajām pilsētām Bodrumas un Antālijas, kur ikviens ceļotājs spēs gūt neatkārtojamu atpūtu.

Suvenīri. Slavenā granātābolu tēja, turku kafija, austrumu garšvielas, kā arī rieksti ar medu.


Bulgārija


Kad? No aprīļa līdz jūnija vidum ir labs laiks, lai apmeklētu dažādus muzejus, no jūnija vidus līdz septembrim laiks piemērots brīvdabas pasākumu, festivālu un pludmales apmeklējumam. Savukārt par visjaukākajām izjūtām nebūs jāmaksā itin nekas – ja apceļosiet Bulgāriju maija beigās vai jūnijā, par baltu velti baudīsiet debešķīgo rožu smaržu, kas ietin Kazanlikas apkaimi aromātiski reibinošā mākonī. Turpat atvērts arī pasaulē vienīgais rožu rūpnieciskās audzēšanas un pārstrādes vēstures muzejs.

Kur? Kūrorts Zelta smiltis ir vislielākais kūrorts Bulgārijas Melnās jūras ziemeļu piekrastē. Dabas ainavu skaistums, lieliskais klimats, unikālais dabas parks un zeltainās smiltis ir tie būtiskākie faktori, kāpēc kūrorts tiek uzskatīts par Bulgārijas Rivjēru.


Auditorija. Tā kā kūrorta teritorijā atrodas daudz minerālavotu, kuriem piemīt dziednieciskas īpašības, tad tā ir piemērota vieta SPA un dziedniecisko procedūru cienītājiem. Atpūšoties kūrortā Zelta smiltis, tūristiem ir iespējams apmeklēt skaisto, klintīs vairākos stāvos izcirsto Aladžas klosteri. Arī kūrorta naktsdzīve ir pietiekami daudzveidīga: tā centrā ir diskotēkas, naktsklubi, bāri. Tāpat kūrortā atrodas daudzi restorāni, kafejnīcas un bistro, tie piedāvā nobaudīt ne vien bulgāru un internacionālos, bet arī dažādus eksotiskus ēdienus. Kūrorta Zelta smiltis pludmalē pieejamas izklaides jebkurai gaumei – izbraucieni ar jahtām, braukšana ar ūdensslēpēm; tāpat slidināšanās pa ūdenslīdkalniņiem, niršana, burāšana ar vējdēli, golfa spēle, lidojumi ar deltaplānu utt.

Suvenīri. Bulgārijā kā suvenīrus pērk apģērbus ar izšuvumiem, linu audumu, paklājus, smaržas no rožu ielejas, izstrādājumus no ādas, vara, sudraba un dzelzs.


Horvātija


Kad? Aktīvā sezona tūristu atpūtai sākas jūnijā un ilgst līdz septembrim. Iespaidīgās klinšainās piekrastes, salas, siltā vasaras saule (kopā 2600 saulainas stundas gadā), dzidra un silta jūra (vasarā līdz +26°C) un neskartais kalnu, un ezeru dabas skaistums katru gadu vilina tūkstošiem atpūtnieku.

Kur? Nacionālais parks Plitvices ezeri ir viens no Horvātijas pazīstamākajiem parkiem, kuru 1979. gadā iekļāva UNESCO Pasaules Dabas Mantojuma sarakstā. Šī ir ieleja starp kalniem, kur gar kaskādi stiepjas 16 debeszili ezeri, kas savienoti ar simtiem ūdenskritumu. Nacionālais parks ir dziļi iegrimis biezā dižskābaržu un egļu mežā, kuram papildus krāšņumu piešķir alas un ziedu pļavas.


Auditorija. "Plitvices ezeri" ir paradīze pastaigu un dabas mīļotājiem, pāri ezeriem, gar kraujām un pakalniem ierīkotas speciālas takas, lielākos ezerus iespējams šķērsot laivās vai plostos. Meža krogā var paēst garšīgas pusdienas. Daba parkā ir tik pirmatnēji skaista, ka visa diena šeit paskrien kā dažas minūtes. Paši horvāti Plitvices ezeru sauc par astoto pasaules brīnumu un, redzot visu šo skaistumu, jūs nevarēsiet nepiekrist. Vasarā Horvātijā notiek ļoti daudz dažādu svētku un festivālu, plašas ir ūdens izklaides iespējas, var nodoties aktīvākai atpūtai un doties pārgājienos, kāpt klintīs, doties raftingā. Horvātija ir ideāla vieta aktīvās atpūtas piekritējiem.

Suvenīri. Vīni, koka, keramikas un ādas izstrādājumi, pikantais kazas siers paski sir, ķiršu liķieris maraschino.


Spānija


Kad? Domājot par laika apstākļiem, vissaprātīgākie periodi, kad doties uz Barselonu, ir pavasaris un rudens. Laika periods no jūlija beigām līdz septembra sākumam ir visdīvainākais - lielākā daļa vietējo iedzīvotāju pamet pilsētu, tādējādi padarot to par klusu, ar satiksmi nepārblīvētu vietu. Diemžēl tas nozīmē arī to, ka lielākā daļa restorānu ir slēgti, arī kultūras pasākumu skaits ievērojami samazinās. Visrosīgākais periods ir Lieldienas - šajā laikā apmešanās vietu un viesnīcu cenas kļūst nepieklājīgi augstas.

Kur? Barselona ir Vidusjūras piekrastes pērle, pilsēta, kuras robežas apvieno gan romiešu perioda arhitektūras pieminekļus, gan viduslaiku ielas un kvartālus, gan lieliskas modernisma laikmeta ēkas un pēdējo gadsimtu avangardiskas būves. Barselona ar tās lielisko dziedošo strūklaku izrādi Spānijas laukumā sniedz grandiozu priekšnesumu vairākās daļās – katra no tām ir unikāla ar savu skaņas pavadījumu, sākot no slavenām operu ārijām līdz mūsdienu mūzikai un melodijām no kinofilmām, un vizuālajiem efektiem. Barselonas dziedošo strūklaku apmeklējumu var apvienot ar pastaigu pa tā dēvēto "Spānijas ciemu", kur var nobaudīt vakariņas vai iemalkot kādu vīna glāzi, pie viena noskatoties flamenko priekšnesumu Spānijai tradicionālā tavernā. Barselonā atrodas arī viens no vislielākajiem jūras akvārijiem Eiropā. Haizivis, rajas, astoņkāji, jūras zirdziņi un koraļļi – tas viss veido kopumā brīnumainu zemūdens pasauli.

Auditorija. Arhitektūras, mūzikas, mākslas un kultūras baudītāji, sporta fani, atpūtai kūrortos piekritēji. Barsenola ir Spānijas tirdzniecības un industriālais centrs, kas patiks ikvienam pilsētvides iemītniekam.

Suvenīri. Flamenko lellītes un apgleznoti sienas šķīvji, keramikas izstrādājumi, kaltētais šķiņķis jamón serrano, ugunīgā chorizo desa vai manchego siers no aitu piena. Saldie suvenīri - mandeļu izstrādājums turrón. Laba izvēle ir arī anīsa alkoholiskie dzērieni, šerijs, labs vīns vai mucās gatavinātais spāņu brendijs.


Itālija


Kad? Tūrisma sezona kūrortos sākas maijā un ilgst līdz novembra beigām. Taču Itālija ir tāds galamērķis, kuru var apmeklēt jebkurā gada laikā - jo ir ne tikai pludmales atpūta, bet arī pilsētvide, sena vēsture, kultūra un skaista daba.

Kur? Sicīlija izceļas ar neparasti skaistu dabu. Tai ir arī sava īpašā "rozīnīte" – aktīvais vulkāns Etna. Uz to, kā tas dūmo, var noraudzīties gan no savas viesnīcas logiem, gan aizbraukt turp un ieraudzīt pavisam tuvu gan lavu, gan mājas, kas zem tās apglabātas. Riska nekāda, bet nervus tomēr kutina. Sicīlija ir īsta "zelta bedre" tūristiem. Šeit ir daudz senatnīgu pilsētu, kas izvietotas visgleznainākajās salas vietās. Vispazīstamākās no tām – Palermo, Katānija, Mesīna, Sirakūzas, Taormīna – katra ar savu neatkārtojamo vēsturi.

Auditorija. Mākslas un kultūras baudītājiem - Eiropā nav daudz vietu, kur var atrast tādu vēstures bagātību, daudznacionālu kultūru un brīnišķīgu dabu. Sicīlija ir vieta, kur satiekas grieķu, romiešu, bizantiešu, arābu, normaņu kultūras un civilizācijas. Gardēžiem - Sicīlijas virtuvei piemīt arī savas atšķirības no Itālijas virtuves – ēdiens šeit ir ļoti gards un veselīgs, galvenokārt izmantotas jūras veltes. Un vēl brīnišķīgie Sicīlijas vīni. Tas viss kopā – tik gardi, ka mēli var norīt!

Suvenīri. Sicīliešu keramika, darbi no sastingušas vulkāna Etna lavas, lelles, rotājumi no koraļļiem, kā arī augstākā labuma olīveļļa, sicīliešu mūzikas izstrādājumi – tamburīns ar simboliskiem zīmējumiem, marranzano, mandolino, vēdeklīši, liķieri, vulkāna Etna lavas un kaktusu eļļas ziepes.


Tunisija


Kad? Aktīvā tūrisma sezona Tunisijā sākas maijā un ilgst līdz oktobra beigām. Temperatūra sasniedz līdz pat +35 grādus C, taču gaiss ir ļoti sauss un karstums vieglāk panesams. Klimatu Tunisijā ietekmē Vidusjūra un Sahāras tuksnesis. Tunisijas ziemeļos visvairāk jūtama jūras ietekme, jūra atnes vēsumu arī pašās karstākajās vasarās.

Kur? Sūsa ir trešā lielākā Tunisijas pilsēta, tā apvieno gan modernās, gan senās arābu arhitektūras un pilsētbūvniecības principus. Vecpilsētā, kuru iekļauj 8 m augstas mūra sienas, ir saglabājusies Lielā pilsētas mošeja un musulmaņu reliģiskā skola, kā arī senais cietoksnis (Ribata, XIII gs.). Uzkāpjot vecpilsētas aizsargsienas tornī, var baudīt Sūsas panorāmas neatkārtojamo pievilcību. Noteikti vērts apmeklēt arī Arheoloģijas muzeju, kurā ir iespaidīga seno laiku mozaīku kolekcija, eleganto Kalaf al Fala torni, Vēstures muzeju. Pastaiga pa vecpilsētu nepievils tos, kas kāro iegādāties oriģinālus suvenīrus. Katras pilsētas medinā (vecpilsētā) dominē tirgus, kur pārdevēju balsis nenoklust no agra rīta līdz vēlam vakaram. Tirgus ir arābu pasaules un kultūras neatņemama sastāvdaļa.


Auditorija. Ideāla vieta eksotikas piekritējiem, internacionālu kultūru apvienojuma baudītājiem un vēsturisku vietu apmeklētājiem. Feniķieši, romieši, berberi, bizantieši, arābi, mauri, turki un eiropieši – viņu visu pēdas palikušas Tunisijas zemē, uzrādot pagātni, veidojot tagadni un ietekmējot nākotni.

Suvenīri. Keramikas, ādas, sudraba, vara, zelta izstrādājumi un rotas, daudzkrāsaini ar rokām austi paklāji, eksotiskas garšvielas, zālītes, aromātiskās eļļas, tradicionālie saldumi no medus, riekstiem.

Neizdodas atrast savu ideālo ceļojumu? Viss kārtībā! Ja to šeit neredzat, tas nenozīmē, ka tāds neeksistē!

Pastāstiet mums par savām vēlmēm, zvanot +371  67 085 001 vai rakstot uz celojumi@latviatours.lv.

Latvia Tours pieredze Jums palīdzēs!