Neizdodas atrast savu ideālo ceļojumu? Viss kārtībā! Ja to šeit neredzat, tas nenozīmē, ka tāds neeksistē!

Pastāstiet mums par savām vēlmēm, zvanot +371  67 085 001 vai rakstot uz celojumi@latviatours.lv.

Latvia Tours pieredze Jums palīdzēs!

Programma

1. diena
9.00 pulcēšanās Rīgas lidostā (iepretim Air Baltic birojam)
11.05 – 12.15 lidojums Rīga – Helsinki
14.45 – 19.55 lidojums Helsinki – Maiami
Transfērs uz viesnīcu un atpūta pēc lidojuma.

2. diena
10.55 – 11.49 lidojums Maiami – Gvatemala
Nacionālais Arheoloģijas muzejs – viens no labākajiem maiju kultūras muzejiem pasaulē, kas dod lielisku pirmo ieskatu par Gvatemalu. Šeit ir savākta lieliska antīko mākslas darbu kolekcija no dažādiem valsts nostūriem, tai skaitā ap 20 000 maiju artefaktu un bagātīga etnogrāfiskā kolekcija.
Vakarpusē lidojums Gvatemala – Floresa.

3. diena
Agrā rītā pārbrauciens uz Carmelita ciematu (84 km pa sliktu ceļu) – pēdējo civilizācijas punktu. Ceļojuma galvenais notikums – grūts 5 dienu pārgājiens dziļi Gvatemalas lietusmežos Maiju Biosfēras rezervātā, kur zem biezas džungļu veģetācijas segas slēpjas mūsu galamērķis – El Mirador – dižākā maiju senpilsēta un šīs cilivizācijas stūrakmens. Tā būs kā atgriešanās laikā, atklājēju laikmetā, dodoties piedzīvojumā uz džungļu aprīto maiju metropoli, kur tika radītas šīs civilizācijas varenākās būves. Maiju Biosfēras rezervāts – viens no lielākajiem lietusmežu rajoniem Centrālamerikā, kurā izkaisītas vecākās maiju senpilsētu drupas un mājo bagātīga dzīvnieku pasaule.
No Carmelita ciema uzsāksim 84 km (42 km vienā virzienā) garo trekingu, kas vedīs pa lēzenām džungļu takām. Garās distances dēļ pārgājiens klasificējams kā grūts, bet tas ir pieveicams visiem, arī cilvēkiem gados, kas ir labā fiziskā formā un gatavi mērot garas distances ar kājām pa lēzenu virsmu (bez kāpieniem uz augšu). Par papildu maksu (~150 USD uz 5 dienām) pārgājienu var veikt zirga-mūļa mugurā – par to jāinformē grupas sapulcē pirms ceļojuma!
Trekinga dienās celsimies ļoti agri, kad vēl ir patīkami vēss, lai mazāk iešanas būtu dienas karstajās stundās un izvairītos no iespējamām pēcpusdienas džungļu lietavām. Pārtiku gatavos pavārs! Ēdienu, dzeramo ūdeni, visu kempinga ekipējumu un arī ceļotāju bagāžu (lielo mugursomu) trekinga laikā nesīs mūļi. Ceļotājam pašam ir jānes tikai maza mugursoma / muguras maisiņš ar kameru, mazo ūdens pudeli un vērtslietām. Trekinga laikā un apmetnēs būs iespēja uzpildīt attīrītu dzeramo ūdeni. Nakšņošana būs ļoti vienkāršos apstākļos - arheologu nometnēs telšu kempingos (2-3 personas teltī), kas iekārtoti zem nojumes. El Tintal apmetnē ir bezmaksas kopējās dušas, El Mirador duša ir par maksu (~1,5 USD).
1. trekinga dienā dosimies 18 km pārgājienā (~6 h) pa džungļu ceļu - taku uz E l Tintal maiju senpilsētu (taka visā garumā lēzena; pa ceļam dažas atpūtas pauzes, t. sk. garāka pusdienu pauze). El Tintal – lai gan tā ir viena no lielākajām maiju senpilsētām, tomēr salīdzinājumā ar El Mirador tā ir maznozīmīgāka un ir pilnīgi neskarta, bet varbūt šoreiz jāskatās tieši tas – cik ātri daba paņem atpakaļ to, ko cilvēks kādreiz tai atņēmis. Kur agrāk staigājuši maiju virsaiši, tagad atkal aug biezs mežs. Dienu noslēgsim ar kāpienu piramīdā, lai vērotu saulrietu pār šķietami bezgalīgo, zaļo džungļu okeānu.

4. diena
2.trekinga dienā dosimies 24 km pārgājienā (~8 h) pa džungļu taku uz El Mirador maiju senpilsētu (taka visā garumā lēzena; pa ceļam dažas atpūtas pauzes, t. sk. garāka pusdienas pauze). Pa ceļam noteikti varēsim vērot ļoti skaļos bļauru pērtiķus, zirnekļpērtiķus, pāviem nedaudz līdzīgos Džungļu tītarus, un, iespējams, kādu čūsku, eksotisko tukānu un piemīlīgo degunlācīti.
Tiem, kam pietiks spēka, iesakām saulrietā uzrāpties El Tigre piramīdā, lai tvertu pirmo skatu pār džungļu pārņemto El Mirador pilsētu un zaļo līdzenumu, virs kura kā mazas saliņas paceļas pakalni - piramīdu virsotnes. Bļauru masīvās balsis visapkārt ir tik skaļas, ka atgādina dinozauru rēcienus - šī vieta ir gluži kā Zudusī pasaule un pierādījums tam, cik bezspēcīgs dabas priekšā ir cilvēks.

5. diena
3.trekinga dienu veltīsim atpūtai un El Mirador arheoloģiskās vietas apskatei. Rīta pusē iepazīsim La Danta piramīdas zonu, bet pēcpusdienas atpūtas ietvaros - Akropoli un El Tigre tempļu grupu.
Laipni lūgti Indiana Džonsa pasaulē – džungļu aprītajā maiju galvaspilsētā El Mirador! Zem biezas džungļu veģetācijas segas te apslēpta dižākā maiju senpilsēta un šīs kultūras šūpulis. El Mirador tika radītas maiju civilizācijā vecākās un varenākās būves, tai skaitā lielākās piramīdas Rietumu puslodē - La Danta un El Tigre, kas daudzus gadsimtus nogulējušas laikmetu aizmirstībā. Šajā Zudušajā pilsētā, kas kādreiz bija ietekmīgākais varas centrs maiju civilizācijā, tagad spieto pērtiķīši un tropiski putni.
La Danta jeb Tapīra piramīda ir vislielākā un augstākā piramīda maiju pasaulē - 77 m augstā celtne būvēta uz milzīgas akmens platformas, kurā satilptu 17 (!) futbola laukumi. Tā, iespējams, ir lielākā celtne antīkajā pasaulē, jo aprēķināts, ka tās būvniecībai izmantoti 2,8 miljoni kubikmetri akmeņu. Pirms dažiem gadiem šeit arheologu komanda atklāja vecāko maiju radīšanas stāsta Popol Vuh reljefu.
Kāpiens 55 m augstajā El Tigre piramīdā, lai vērotu maģisku saulrietu un lielisku džungļu panorāmu.

6. diena
4. trekinga dienā dosimies 24 km pārgājienā (~8 h) pa džungļu taku atpakaļ uz El Tintal maiju senpilsētu (pa ceļam La Muerta apskate un dažas atpūtas pauzes, t. sk. pusdienas pauze).
La Muerta arheoloģiskās vietas – maza El Mirador satelītpilsētiņa ar neviesmīlīgu nosaukumu, bet diviem labi attīrītiem tempļiem un ļoti antīku akmens glifu.

7. diena
5. trekinga dienā dosimies 18 km pārgājienā (~5 h) pa džungļu ceļu-taku atpakaļ uz Carmelita ciemu (pa ceļam pāris atpūtas pauzes). Pārbrauciens uz Floresu (84 km) un – laipni lūgti atpakaļ civilizācijā!
Vēlā pēcpusdienā iesakām pastaigāt pa Floresu – mazā pilsētiņa uz salas ezera vidū kalpoja kā pēdējais maiju bastions, kas pret spāņu konkistadoriem noturējās līdz pat 1697. gadam.

8. diena
Agrā rītā pārbrauciens uz Tikalu (65 km), pēc tam turpināsim ceļu uz Yaxha drupām (77 km).
La Ruta Maya ir Maiju ceļa vērtīgākais dārgakmens un viena no fascinējošākajām antīkajām pilsētām Rietumu pusslodē, kas pēc El Mirador pagrimuma Klasiskā perioda laikā kļuva par galveno pilsētvalsti maiju pasaulē – vērosim iespaidīgās Tikalas drupas. Uzkāpjot Templo IV piramīdas virsotnē, vērosim klasisko Gvatemalas skatu kartiņu – ar antīkiem debesskrāpju torņiem, kas iznirst no zaļās džungļu jūras.
Jakša ( Yaxha) – nozīmīga maiju senpilsēta mūsdienu Gvatemalā, kas ziedu laikus piedzīvoja Agrīnajā Klasiskajā periodā (250.-600. g.), bet mūsdienās ir slavena ar akmens stēlām, saulrietu un Zudušās pilsētas gaisotni. Dienu noslēgsim ar maģisku saulrieta ainu no Jakšas piramīdas Nr. 216 pār Gvatemalas džungļiem un Laguna Yaxha ezeru.
Pārbrauciens atpakaļ uz Floresu (70 km).

9. diena
Ļoti garš pārbrauciens uz Lanquin miestiņu (320 km) pilnīgā Gvatemalas nekurienē. Pusceļā mums būs atpūtas pauze – apskatīsim Las Conchas ūdenskritumus.
Las Conchas nacionālais parks ar vairākām simpātiskām ūdens kaskādēm un dabas baseiniem  Rio Chiyu upē. Neaizmirstam peldkostīmus, jo šeit būs iespēja peldēties un atveldzēties!

10. diena
Piedzīvojumu diena Gvatemalā! Pikapa kravas kastē pa sliktu ceļu dosimies 11 km uz Semuc Champey.
Semuc Champey – skaistākā Gvatemalas pastkarte, kur džungļiem klātā kanjonā uz 300 m gara dabas tilta iegūlušies īpaši dzidri smaragda un tirkīza nokrāsas ūdens baseini un terases, kas savā starpā savienoti maziem ūdenskritumiem un kaskādēm. No sākuma 45 min kāpiens uz Mirador skatu laukumu, lai pēc tam apskatītu krāšņos dabas baseinus, kaskādes un vietu, kur šaurā aizā upe pazūd zem šī milzīgā akmens tilta. Noslēgumā varēsim relaksēties Semuc Champey dzidrajos baseinos.
Piedzīvojumu kārajiem un drosmīgajiem iesakām apmeklēt Kan'Ba alas – tas ir unikāls piedzīvojums pazemes valstībā. Gida pavadībā un romantiskā sveču gaismā bridīsim pa pazemes upi (īsu posmu arī jāpeld!), līdīsim caur caurumiem alā un rāpsimies pa klintīm... Tas būs kas patiesi aizraujošs!
Noslēgsim dienu Grutas de Lanquin alās, kur viegli izgaismotajās stalaktītu zālēs maiji veica biedējošos upurēšanas rituālus. Pēc saulrieta vērosim sikspārņu grupas, kas pamet pazemes dzīles.

11. diena
Gleznains, bet ļoti garš pārbrauciens līdz Atitlana ezeram (295 km) - tas prasīs gandrīz visu dienu. Pa ceļam šķērsosim valsts slavenāko kafijas reģionu un apmeklēsim kafijas plantāciju, lai iepazītu šo Gvatemalai tik raksturīgo lauksaimniecības kultūru, ar kuras kvalitāti tā ir izslavēta pasaulē.

12. diena
Izbrauciens ar kuģīti Atitlanā – Rietumu puslodes dziļākajā ezerā. Šo tumši zilo, vulkānu ieskauto ezeru dabas pētnieks Aleksandrs Humbolts aprakstījis kā skaistāko pasaulē.
Santjago ciemats Gvatemalā plaši pazīstams sava svētā dēļ – tas ir vietējo maiju dievība Sv. Maksimions, slavenā spāņu iekarotāja Pedro de Alvaro un Bībeles Jūdas iezīmju sajaukums.
Apmeklēsim arī vienu no kolorītajiem maiju cilšu tirdziņiem pie Atitlana ezera.
Pēcpusdienā pārbrauciens uz Antigvu (111 km).
Vēlā pēcpusdienā īsa Antigvas apskate – skaistākā koloniālā pilsētiņa Centrālamerikā un pirmā spāņu galvaspilsēta Latīņamerikā, kas izvietojusies 3 vulkānu (Agua, Fuego un Akatenango) ielenkumā! Pēc daudzām dabas kataklizmām un 1773. gada lielās zemestrīces administrācija pārcēlās uz jauno Gvatemalas pilsētu, bet Antigua Guatemala kļuva par provinciālu pilsētiņu. Te lieliski saglabājusies 16.-18. gs. spāņu koloniālā stila arhitektūra, kas ar savu bagātību savulaik pārsteidza visu pasauli.

13. diena
Ceļojuma kulminācija un lielais piedzīvojums! Kāpiens Volcan Acatenango (3976 m) tiek uzskatīts par labāko vulkānu trekingu Latīņamerikā, kas ļauj ceļotājiem no tuva attāluma noraudzīties vienā no iespaidīgākajiem šoviem uz Zemes – blakus esošā Volcan de Fuego lavas salūtā (ja laika apstākļi ir labvēlīgi; no rīta un naktī parsvarā ir skaidrs laiks) – tas ir viens no planētas aktīvākajiem vulkāniem.
2 dienu kāpiens virsotnē raksturojams kā ļoti grūts pārgājiens, bet grūtības pakāpi ir iespējams samazināt (no ļoti grūtas uz grūtu), nekāpjot augstāk par bāzes nometni ~3600 m augstumā (ap bāzes nometni var vērot līdzīgus skatus). Tehniskajā ziņā pārgājiens nav grūts, tāpēc kalnā kāpšanas pieredze nav nepieciešama. Kempinga inventāru un ēdienu bāzes nometnē nogādās porteri, ceļotājiem pašiem ir jānes sava mugursoma ar privātajām mantām, drēbēm un ūdeni. Par papildu maksu iespējams nolīgt privāto porteru-nesēju (~27 USD dienā). Porteru pirmajai dienai (kāpiens uz augšu) rekomendējam! Apmetnē būs jāguļ teltīs. Ir kopējā tualete, bet nav dušas/mazgāšanās iespēju. Obligāti līdzi jāņem 3-4 l dzeramā ūdens, silta vējjaka un siltās maiņas drēbes vakaram (virsotnē naktī ir ļoti auksti)! Silto vējjaku bez maksas var aizņemties uz vietas, cepuri un cimdus var īrēt uz vietas par simbolisku maksu.
1. trekinga diena – īss pārbrauciens uz San Jose Calderas ciemu (reģistrācija, var paņemt jakas un īrēt porteru) un tad uz takas sākumpunktu ~2400 m augstumā, no kurienes sāksim kāpienu uz bāzes nometni jeb telšu kempingu aptuveni 3650 m augstumā! Pārgājiena vertikālais augstums ir ~1250 m. Kāpšana, visticamāk, prasīs ~7 h, bet temps būs nesteidzīgs, ar pietiekoši daudz atpūtas pauzēm. Lielākā daļa taku ir gana stāvas ar diviem lēzenākiem posmiem sākumā un beigās. Sākumā taka ved gar lauksaimniecības zemēm, tad cauri lietusmežam, līdz visbeidzot pēdējais posms ved caur krūmāju birzīm.
Vēlā pēcpusdienā-vakarā varēsim atpūsties un vērot Fuego vukāna skaļos izvirdumus un lavas salūtus.

14. diena
2. trekinga dienā celsimies ļoti agri, lai varētu vērot saullēktu pār Fudzi līdzīgā Volcan Agua (3760 m) vulkāna piramīdu. Grupa tiks sadalīta divās daļas: 1) pašiem aktīvākajiem ceļotājiem iesakām ļoti stāvu un grūtu kāpienu (~2 h) tumsas laikā līdz Volcan Acatenango (3976 m) virsotnei, no kuras var vērot maģisku saullēktu pār dažādiem vulkāniem un Fuego uguns kalna izvirdumus vienlaicīgi; 2) ar otru grupas daļu nedaudz pakāpsim lejā, no kurienes paveras atvērts skats ar saullēktu un Agua vulkānu.
Abas grupiņas atgriežas telšu apmetnē un satiekas brokastīs, pēc tam turpinām pārgājienu lejā (4-5 h).
Brauciens atpakaļ uz Antigvu (30 km); pa dienu brīvs laiks pusdienām vai nelielai atpūtas pauzei.
Vēlā pēcpusdienā turpinām Antigvas apskati – abu pēcpusdienas ekskursiju laikā apskatīsim Plaza Mayor laukumu, katedrāles drupas, La Merced baznīcu, Kapucīniešu klosteri un Katalinas klostera arku.

15. diena
No rīta īss brauciens uz Santa Teresita avotiem (27 km).
Santa Teresita karstie avoti – pēc piedzīvojumiem Gvatemalā pelnīta atpūta un relaksācija termālajos baseinos (lidojuma dēļ paredzētais atpūtas laiks 1-1,5 h); transfērs uz lidostu (26 km).
14.28-19.16 lidojums Gvatemala – Maiami.
21.45 lidojums Maiami – Helsinki.

16. diena
13.20 ierašanās Helsinkos.
16.15-17.25 lidojums Helsinki – Rīga.

Ceļojumā jāņem līdzi lielā un mazā mugursoma, lukturītis (galvas), roku antibakteriālais līdzeklis, mitrās salvetes, mazā dušas želeja un šampūns, dvielis, stiprs līdzeklis pret moskītiem, galvassega vai cepure, pārgājienu apavi un sandales, piepūšamais spilventiņš, rezerves baterijas, ūdens pudeles uzpildīšanai un lietusmētelis. Akatenago vulkānam nepieciešamas arī trekinga nūjas, silta vējjaka un maiņas siltās drēbes vakaram vulkānā! Pēc vēlēšanās var ņemt savu guļammaisu.