🌿 10 ieteikumi ILGTSPĒJĪGAI CEĻOŠANAI

Cilvēkus visā pasaulē vieno mīlestība uz ceļošanu, tāpēc mūsu uzdevums ir padarīt šo procesu jēgpilnu un ilgtspējīgu, lai arī nākamās paaudzes varētu izbaudīt ceļotprieku!

Ceļošana vēl nekad nav bijusi tik vienkārša, un devusi mums visiem iespēju gandrīz neierobežoti iepazīt pasauli Līdz ar to tūrisms ir piedzīvojis uzplaukumu! Tomēr, jāatcerās, ka masveida tūrisms var radīt problēmas vietējiem iedzīvotājiem, kultūrai, savvaļas dzīvniekiem un dabai. Tāpēc arvien svarīgāks kļūst jautājums kā turpināt ceļot tā, lai saudzētu mūsu planētu?

Lūk, daži noderīgi padomi, kā nekaitējot galamērķim un nodrošināt ilgtspējīgu ceļošanu!

1. Izvēlieties galamērķi vērtējot tā ilgtspējību nevis popularitāti

Lai ceļotu ilgtspējīgi, ieteicams izvēlēties brīvdienu galamērķi, kurš ilgtermiņā cenšas samazināt kaitīgo vielu ietekmi uz vidi un sabiedrību. Daudzas valstis cenšas minimizēt CO2 daudzumu, un Butāna ir pirmā valsts, kurai izdevies atbrīvoties no  kaitīgās oglekļa dioksīda emisijas.

Nevajadzētu pakļauties jaunākajām ceļošanas tendencēm, kuras veidojas populāru filmu vai seriālu ietekmē. Piemēram, "Troņu spēle" (Game of Thrones) atnesa slavu Dubrovnikiem Horvātijā, bet arī radīja problēmas, jo reģions nebija sagatavots masu tūrismam. Šeit palielinājās satiksme, pasliktinājās vēsturisko vietu stāvoklis un paaugstinājās cenas.

2. Veiciet izpēti pirms rezervācijas

Izpētiet naktsmītnes, kuras plānojat rezervēt, attieksmi pret ilgtspēju Parasti šādu informāciju var atrast naktsmītņu tīmekļa vietnēs.

Viesnīcas, kas atbalsta ilgtspējīgu ceļošanu ir iesaistījušās ekoloģisko ceļojumu programmās vai ziedo daļu savas peļņas vides aizsardzības pasākumiem. Piemēram, Marriott viesnīcu vannas istabās izmanto tikai liela tilpuma iepakojumus, lai novērstu vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu izmantošanu.. Iepazīstieties ar ekskursiju programmu, pirms veiciet rezervāciju. Pievērsiet uzmanību ekskursiju organizatoru attieksmei pret vidi.

 3.  Komplektējiet vieglu, pārdomātu bagāžu

Jo smagāku bagāžu mēs ņemam līdzi, jo vairāk degvielas būs nepieciešams lidmašīnām, vilcieniem un automašīnām. Arī vieglu bagāžu ir vienkāršāk ceļot. Mēģiniet uz pusi samazināt bagāžas saturu, rūpīgi pārdomājot, kasjums patiešām ir nepieciešams. Piemēram:  ņemiet līdzi apģērbus no plānāka materiāla, kurus varēs arī kompaktāk salocīt. Apsveriet iespēju grāmatas vietā paņemt līdzi Kindle vai iPad, jo grāmatas padara bagāžu krietni smagāku.

Lai izvairītos no vienreizējas lietošanas plastmasas pudeļu iegādes, līdzi paņemiet atkārtoti uzpildāmu ūdens pudeli vai ūdens filtru.

Centieties ceļā līdzi ņemt savus videi draudzīgos personīgās higiēnas produktus. Ja iespējams, pilnībā izvairieties no plastmasas, iepakojot līdzi sausā šampūna gabaliņu, zobu tīrīšanas tabletes, sauso dezodorantu utt. Tie aizņem mazāk vietas, ir daudz nekaitīgāki videi un ir atļauti rokas bagāžā.

Paņemiet līdzi savus galda piederumus un salmiņus. Tas ļaus ietaupīt vienreizlietojamos plastmasas traukus, kuri tiek izsniegti kafejnīcās un tirgos.

4.  Atbildīgi izturies pret apkārtējo vidi

Saudzējot vidi, tiek nodrošināta ilgtspējīga ceļošana nākotnē. Laika gaitā skaistās dabas teritorijas cieš no masveida tūrisma radītajām sekām.

Piemēram, izvairieties pieskarties senajiem tempļiem un apzinieties, ka takas un žogi tur atrodas ne bez iemesla. Īsumā: ievērojiet norādes pie objektiem.

Koraļļu izmiršana ir vēl viena pasaules mēroga problēma. Tāpēc aplūkojiet koraļļus tikai no attāluma, tos neskarot. Šādi rīkojoties, palielināsies iespēja, ka dzīvo koraļļu audzes būs sastopamas arī nākotnē..

5.  Atstājiet aiz sevis tīrību, nevis atkritumus

Pasargājiet dzīvniekus, jūras iemītniekus no iepakojumu lamatām, no plastmasas kaitīgo toksīnu uzņemšanas un arī nepieļaujiet, ka plastmasas mikrodaļiņas nokļūst mūsu pārtikā.

Tas ir salīdzinoši vienkāršs uzdevums - izmest atkritumus tam paredzētajās atkritumu tvertnēs. Atcerieties, ka plastmasas sadalīšanās var ilgt līdz pat 1000 gadiem!

Lielisks veids, kā palīdzēt saudzēt dabu, ir piedalīties vides aizsardzības pasākumos, piemēram, savākt atkritumus. Pludmales sakopšanas akcijas notiek visā pasaulē, tāpēc ieskatieties internetā, lai uzzinātu, kur notiek jums tuvākā akcija! Talkas ir lielisks veids, kā palīdzēt videi un satikt līdzīgi domājošus cilvēkus, kuriem ir atbildīga attieksme pret vidi!

6.  Iepērcies pie vietējiem ražotājiem

Ilgtspējīga ceļošana nozīmē pozitīvu ietekmi uz galamērķi, tā kultūru un sabiedrību. Viens no veidiem, kā to veicināt, ir iepirkties pie vietējiem uzņēmējiem.
Izmantojiet vietējos tirdziņus, lai iegādātos šī reģiona produktus. Tie, atšķirībā no lielveikalu produkcijas, nebūs importēti ar lidmašīnām, kas ievērojami palielina oglekļa emisijas daudzumu.
Dodoties iepirkties, paņemt līdzi savus vairākkārt lietojamos iepirkumu maisiņus / iepakojumus.

7.  Taupiet energoresursus un ūdeni

Mājās mēs cenšamies samazināt elektrības un ūdens patēriņu, un to varam turpināt arī ceļojuma laikā.
Lūk, kā:
- Atslēdziet strāvu! (neatstājiet priekšmetus gaidīšanas režīmā un izslēdziet apgaismojumu)
- Kontrolējiet temperatūru! (dodoties prom no numura, aizgrieziet apkuri; izslēdziet gaisa kondicionētāju)
- Aizveriet aizkarus! (tie samazinās telpas uzkaršanu un ar mazāku jaudu būs jāizmanto gaisa kondicionētājs)
- Taupiet naktsmītnes ūdens resursus! (uz durvīm atstājiet norādi "netraucēt", lai bez vajadzības netiek veikta uzkopšana; neprasiet katru dienu veikt dvieļu nomaiņu, atstājot tos uz grīdas)

8.  Nomaini savu pārvietošanās veidu

Lidojumi atvieglo mums nokļūšanu no punkta A uz punktu B un ceļošanu uz vietām, uz kurām nav citas nokļūšanas iespējas. Tomēr lidmašīnas patērē daudz degvielas, tāpēc tās rada ārkārtīgi lielas oglekļa (CO₂) emisijas.

 Ja iespējams, lidojuma vietā izmantojiet  autobusus vai vilcienus. Šobrīd daudzviet tiek atjaunotas dzelzceļa sistēmas, tāpēc tagad starp valstīm ir ērts transporta tīkls un ir arī  maršruti ar nakšņošanu.

Ja tomēr nav iespējams izvairīties no lidojumiem, tad izmantojiet iespēju kompensēt ar lidojumu saistīto CO₂ emisiju, piemēram, iegādājoties ilgtspējīgas aviācijas degvielu vai dzēst savu lidojumu izraisīto CO₂ pēdu, stādot jaunus kokus.

9. Ilgtspējīga aviācijas degviela -   iepazīsties un izmanto 

Tā ir aviācijas nozares nākotne un Tava iespēja mazināt mūsu ietekmi uz apkārtējo vidi.
Lai veicinātu izpratni par ilgtspējīgas aviācijas degvielas (SAF – sustainable aviation fuel) pieaugošo nozīmi gaisa satiksmē un klimata neitralitātes mērķu sasniegšanā, Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic un Lufthansas Grupas aviokompānijas piedāvā pasažieriem samazināt savu ietekmi uz vidi lidojumos. 

airBaltic
Ikvienam airBaltic pasažierim ir iespēja brīvprātīgi pasūtīt nelielu daļu - aptuveni 1 kg - ilgtspējīgas aviācijas degvielas kopā ar savu lidojumu. Ikkatrs SAF kilograms rada līdz pat 80% mazāk CO2 izmešu salīdzinājumā ar fosilo degvielu. 
SAF var pasūtīt kopā ar lidojuma rezervāciju, kā arī izmantojot uzkrātos airBaltic Club punktus. Vienam pasažierim par katru lidojumu SAF maksās 2.99 EUR ekonomiskajā klasē un 4.99 EUR biznesa klasē. Ja rezervācijā ir vairāki pasažieri un/vai lidojumi (tostarp savienotie lidojumi), SAF iegāde ir iespējama katram lidojumam un katram pasažierim.
airBaltic Club biedri varēs izmantot savus uzkrātos lojalitātes punktus, lai iegādātos neierobežotu daudzumu SAF kilogramu airBaltic Club veikalā.
Pasūtīto degvielas apjomu airBaltic iekļaus nākamajās SAF iegādēs un izmantos 12 mēnešu laikā no attiecīgā lidojuma.

Lufhansa Group aviokompānijas
Lufthansa grupa ir pasaulē pirmā aviokompāniju grupa, kas piedāvā īpašu tarifu (zaļo tarifu/green fares) ilgtspējīgākiem ceļojumiem.
Lufthansa grupas zaļajos aviobiļešu tarifos jau ir iekļauta ar lidojumu saistīto CO₂ emisiju kompensācija. Tas tiek panākts, izmantojot 20 procentus ilgtspējīgas aviācijas degvielas (SAF) un 80 procentus, sniedzot ieguldījumu augstas kvalitātes klimata aizsardzības projektos. Green Fares piedāvā arī papildu statusa jūdzes un bezmaksas rezervēšanas iespēju.
Zaļie tarifi ir pieejami lidojumiem visā Eiropā un Ziemeļāfrikā ar Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, SWISS, Edelweiss, Eurowings Discover un Air Dolomiti. 

10. Ceļo atbildīgi - dzēs “CO2 pēdas” nospiedumu, izmantojot  Ziedot.lv  labdarības akciju:

https://www.ziedot.lv/dzes-co2-pedas-nospiedumu-4550   

Sadarbībā ar pašvaldības uzņēmumu SIA “Rīgas meži” nodibinājumu “Rīgas mežu fonds” aicina ceļotājus, kuri izmanto avio lidojumus, pievērst uzmanību lidojumu ietekmei uz vidi, klimatu, un dzēst savu lidojumu izraisīto CO2 pēdu, stādot jaunus kokus, kas ir viens no efektīvākajiem CO2 pēdas nospieduma dzēšanas veidiem.  Par šiem līdzekļiem tiks iegādāti un iestādīti koki vietās, kurās līdz šim tie nav auguši, tādējādi kompensējot avio lidojumu radīto CO2 pēdu.

CO2 pēdu var aprēķināt jebkurai precei, pakalpojumam, organizācijai, bet to var rēķināt arī avio lidojumiem. Lidošana būtiski ietekmē vidi un klimatu. Pat viens lidojums var ievērojami palielināt viena cilvēka radīto CO2 pēdas nospiedumu! Piemēram, lidojot Rīga – Minhene – Rīga, mēs radam vismaz 200 kg CO2. Savukārt, trīs cilvēku ģimenei, dodoties atpūtā uz Tenerifi vai Dubaiju, tiek radītas jau divas tonnas CO2.
Ja aviobiļetē nav norādīts oglekļa dioksīda emisijas apjoms, tad aprēķiniem var lietot IATA - IATA CO2 Connect Calculator

Plašāku informāciju par šiem produktiem jautājiet Latvia Tours konsultantiem! 



Padoms:
Lai iegūtu noderīgus padomus un ieteikumus, kā uzlabot situāciju ilgtspējas jomā, izmantojiet CO2 izmešu kalkulatoru, piemēram, šo:  https://footprint.wwf.org.uk/ 

 

Neizdodas atrast savu ideālo ceļojumu? Viss kārtībā! Ja to šeit neredzat, tas nenozīmē, ka tāds neeksistē!

Pastāstiet mums par savām vēlmēm, zvanot +371  67 085 001 vai rakstot uz celojumi@latviatours.lv.

Latvia Tours pieredze Jums palīdzēs!